Tandarts Laugeman over tandpasta

Wat is tandpasta eigenlijk

Er zijn zeer veel verschillende soorten tandpasta te koop. Tandarts Laugeman hierover:

Schuurmiddel

In de eerste plaats is er een verschil in hoeveelheid en soort schuurmiddel. Zo bevat bijvoorbeeld Macleans meer schuurmiddel dan Prodent. Het schuurt rookaanslag op uw tanden eenvoudiger weg. In homeopatische tandpasta’s zitten natuurlijke zouten als schuurmiddel.

Fluoride

De meeste tandpasta’s bevatten fluoride als preventiemiddel tegen gaatjes. Fluoride versterkt het glazuur; hiermee poetsen is langzamerhand algemeen erkend als een goede preventieve methode tegen gaatjes met een laag risico. In tandpasta’s kunnen verschillende fluorideverbindingen zitten: Natriumfluoride bijvoorbeeld, of AminFluoride.
De kwaliteit van leven is sedert het gebruik van fluoride-houdende tandpasta’s sterk verbeterd. Het aantal gaatjes in het gebit is sterk afgenomen. De gevoeligheid van blootliggende wortels van tanden en kiezen is minder. De anti-bacteriele werking van fluoride heeft gezorgd voor een schonere mond. Dit is gunstig voor de natuurlijke weerstand.
In de homeopathie is fluoride een gif. Als u onder behandeling bent van een homeopaat zal deze u fluoride-houdende tandpasta afraden. Persoonlijk denk ik dat het gebruik van fluoride-houdende tandpasta’s ongevaarlijk is, behalve als u allergisch bent voor fluoride.

Medicinale tandpasta’s

Naast fluoride-houdende tandpasta’s zijn er tandpasta’s met extra toevoegingen. Met noemt deze ook wel medicinale tandpasta’s. Zonder volledig te willen zijn, noem ik u een aantal voorbeelden.

Ten eerste Zendium, een Nederlandse vinding van Akzo. Hieraan zijn enzymen toegevoegd die zorgen voor extra vermindering van gaatjesvorming. Bovendien vermindert Zendium het ontstaan van zogenaamde aften. Dit zijn kleine witte wondjes met een rode rand, die u kunt krijgen bij stress.
Een ander voorbeeld is Sensodyne. Aan deze tandpasta is strontiumchloride toegevoegd om de gevoeligheid van tanden tegen te gaan.

DentAid is een derde voorbeeld van een medicinale tandpasta. Het bevat chloorhexidine als antibacterieel middel. U moet hier echter mee oppassen omdat bij continu gebruik uw tanden en tandwortels bruin verkleuren.

Inschrijven?

Neem gerust contact met ons op.

Afspraak maken?

 

Neem dan gerust contact op met ons.