Tandvlees en reuk uit de mond

Kan u een onfrisse adem krijgen van ontstoken tandvlees?

Ik stink uit mijn mond. Ontstoken tandvlees kan het niet zijn, denk ik

“Ik stink uit mijn mond en niet zo’n beetje ook. Ik denk dat het komt doordat ik heel lang mijn tanden niet gepoetst heb. Sinds een jaar ben ik wel begonnen met poetsen maar de geur gaat niet weg! Ik denk niet dat mijn mondgeur komt door een tandvleesontsteking. Ik heb namelijk helemaal geen pijn.”

Mondgeur kan wél komen door ontstoken tandvlees! Zeker als u een hele tijd uw mondhygiëne heeft verwaarloosd. Dit is wat u moet weten en vooral doen:

U voelt en ziet ontstoken tandvlees vaak niet

Ontstoken tandvlees geeft lang niet altijd klachten. De tandvleesranden zijn wat roder en een beetje gezwollen. Bij het tandenpoetsen bloedt het soms. Vaak zitten de veroorzakers van deze ontsteking verstopt onder het tandvlees: tandplak en tandsteen. Tandsteen is verkalkte tandplak. Tandplak is een dun, vaak onzichtbaar laagje op tanden en kiezen dat u weg kunt poetsen. Bij tandsteen lukt dat helaas niet meer.

Bij 1 op 6 mensen met stinkende adem is ontstoken tandvlees de oorzaak

Meer precies: in het ontstoken tandvlees zitten bacteriën die stank produceren. De meeste van de 700 verschillende soorten bacteriën in uw mond veroorzaken geen problemen maar enkele zijn “kwaadaardig”. Zij zorgen voor zowel tandvleesontsteking als onfrisse adem. Zoals Prevotella intermedius en Porphyromonas gingivalis. Wat kunt u hiertegen doen?

Zorg voor goede mondhygiëne én laat een professional het tandsteen verwijderen

Ontstoken tandvlees kan prima genezen bij een goede mondhygiëne. Heel simpel:

  1. dagelijks flossen, ragen of stokeren plus
  2. tweemaal daags poetsen, bij voorkeur met een electrische tandenborstel;
  3. ook dagelijks uw tong reinigen helpt;
  4. eventueel gorgelen met een speciaal spoelmiddel

Er is één maar: u kunt zelf geen tandsteen verwijderen. Dat kan alleen een mondhygiënist of tandarts. Maak snel een afspraak. Is uw gebit eenmaal mooi schoon, dan geneest de tandvleesontsteking én, dat zult u zien: de slechte adem verdwijnt als sneeuw voor de zon. Ik zou zeggen: doen! En volhouden!

Meer informatie over het verhelpen van slechte adem?