reuk uit de mond en koffie

hoe voorkom je een slechte adem na een kopje koffie

Zin in koffie maar niet in een ruikende adem

Bedankt u in gezelschap voor een lekker kopje koffie uit angst voor onfrisse adem? Stinkende adem is natuurlijk vervelend maar is koffie echt de oorzaak van uw slechte adem?

Halitose doordat koffie vocht afdrijft?

“Wanneer u veel koffie drinkt, droogt het speeksel uit en veroorzaakt dit een slechte adem”. Dit soort uitspraken op internet zijn onjuist. Koffie werkt nauwelijks vochtafdrijvend, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Het vochtafdrijvende effect van koffie is verwaarloosbaar klein bij een normale cafeïneconsumptie. Cafeïne stimuleert in lichte mate de spieren die met de blaas verbonden zijn waardoor u mogelijk wat vaker moet plassen maar de totale hoeveelheid blijft hetzelfde.

Mogelijke oorzaken van slechte adem na een bakje koffie

“Ik heb jarenlang een slechte adem gehad en deed er alles aan om er vanaf te komen. Niets hielp. Totdat iemand mij een tip gaf om geen koffiemelk meer te gebruiken. Hoewel de koffie mij minder smaakt ben ik wel heel simpel toch van mijn slechte adem af.”
Volgens sommige onderzoekers geeft koffie met melk fermentatie met ruikende adem tot gevolg. Anderen verklaren de slechte adem doordat koffie zorgt voor een zure omgeving in de mond, die bevorderlijk is voor foute bacteriegroei. Nog weer anderen stellen dat bepaalde koffiecomponenten achterblijven in de mond en daar gaan stinken.
Een eenduidige verklaring voor slechte adem door koffie is er dus niet. Bovendien heeft niet iedereen er last van. Mocht dat voor u wel gelden, dan is mondhygiëne direct na koffie raadzaam. Bedenk dat u daarmee de voedingsbodem voor de stankproducerende bacteriën in uw mond verwijdert.

Toekomstmuziek: slechte adem juist verhelpen met koffie

In 2009 deed de universiteit van Tel Aviv een experiment om de relatie tussen koffie en onfrisse adem aan te tonen. Men vond echter het tegenovergestelde: koffie verminderde de hoeveelheid bacteriën die een vieze adem veroorzaken. Ook zijn er aanwijzingen dat koffiebestanddelen tegen cariës helpen. Koffie levert dus ook een positieve bijdrage aan uw mondhygiëne. Mogelijk komt er mondwater, tandpasta et cetera tegen halitose op basis van het werkzame bestanddeel uit koffie. Wij houden het voor u in de gaten.