Lief zijn voor uw tong kan slechte adem verhelpen

Helpt een tongreiniger tegen een slechte adem

“Laatst schraapte ik met mijn nagel langs de achterkant van mijn tong…en rook ik aan de nagel, wat een stank zeg”. Stinkende adem (halitose) vindt bij 87% van de mensen zijn oorsprong in de mond. Bij meer dan de helft van hen komt de stank van de tong  Voor dit belangrijke orgaan hebben -vreemd genoeg- veel mensen weinig aandacht en waardering. Met onze tong kunnen we niet alleen fijne dingen doen als zoenen en proeven; zonder tong kunnen we niet praten, eten en drinken. Onze tong verdient verzorging, en vooral als u last heeft van ruikende adem.

 

Lief zijn voor uw tong

Hoe kunt u zorgen dat uw tong geen oorzaak van slechte adem is? Heel simpel: door er lief voor te zijn. Verzorg hem goed. Laat hem vooral proeven aan gezond eten en drinken. Wees matig met genotsmiddelen als suiker en alcohol. Uw tong houdt van een schone omgeving, en daarmee bedoelen we dat u uw tanden en kiezen twee keer daags reinigt.

Tong schoonmaken kan uw slechte adem verhelpen

Als u ondanks een goede mondhygiëne toch onfrisse adem heeft, wordt het tijd dat u uw tong gaat reinigen. Dit doet u met een zogenaamde tongschraper. Het is even wennen. U schraapt voorzichtig het plakkerige laagje tongbeslag van achter naar voor van uw tong. Probeer zo diep mogelijk te komen. Tongschrapen is geen fijn werkje maar uw tong is het waard. En het kan uw slechte adem verhelpen!

Wat is het geheim van tongschrapen?

Iedere tong herbergt een groot aantal levende wezentjes, alleen zichtbaar met een microscoop, zoals virussen, bacteriën en gisten. Meer dan 500 verschillende soorten heeft men erop kunnen vinden. Sommige daarvan produceren stank. Zolang die maar klein in aantal zijn en andere soorten overheersen, is er niks aan de hand. Helaas raakt bij sommige mensen dit evenwicht tussen de tongmicroben verstoord en krijgen stankproducerende bacteriën de overhand. Iets moet er veranderd zijn in uw gedrag, lichaam of omgeving waardoor dit kon gebeuren. Vaak gaat het geleidelijk en is de oorzaak van uw slechte adem moeilijk te achterhalen. Tongbeslag bevat grote hoeveelheden bacteriën. Door consequent het tongbeslag weg te halen, vermindert de slechte adem. Dat is wetenschappelijk bewezen. Tongschrapen verwijdert (stankproducerende) bacteriën niet alleen; er ontstaat ook telkens een nieuw evenwicht waarbij de “goede” bacteriën de kans krijgen om de veroorzakers van slechte adem terug te dringen.

Wees geduldig

De stankproducerende bacteriën hebben geleidelijk de overhand gekregen dus duurt het ook weer een tijd voor u er minder van heeft. Houd het tongschrapen een aantal weken consequent vol. Liefst  twee keer per dag. Uw doorzettingsvermogen wordt beloond met een steeds schonere adem. Om uw slechte adem nog beter te verhelpen kunt u een bacteriedodend (spoel-)middel gebruiken. Bedenk dat dit alle bacteriën doodt, dus ook de “goede”. Tandarts Laugeman ontwikkelde ook een speciaal spoelmiddel voor de behandeling van halitose. Overleg met uw tandarts of huisarts of er in uw geval wellicht andere oorzaken van slechte adem zijn.