Diëten en slechte adem

oorzaken en oplossingen voor een slechte adem bij diëten

Een artikel met tips voor het verhelpen van slechte adem voor mensen die vasten

Nieuw jaar, nieuw begin, goed voornemen: een paar kilo afvallen. Volharden is niet gemakkelijk. En dan heeft u ook nog eens kans op ruikende adem. Houd vol! Hier volgen tips om stinkende adem bij vasten te verhelpen. Maar eerst wat uitleg:

Mogelijke oorzaak slechte adem bij vasten nr 1: ketonen

‘Ik ben 2 weken aan het lijnen. Mijn probleem is dat ik sinds een ruime week een ongelofelijk stinkende adem heb. Ik krijg hem niet weggepoetst en ik voel me er vervelend onder. Ik heb gelezen dat het kan komen door de afscheiding van ketonen.’ Inderdaad, onfrisse adem kan komen van zogenaamde ketonen; die ruiken naar aceton. Fruitige adem noemt men dit ook wel. Ketonen komen van de verbranding van lichaamsvet. Als uw lichaam bij vasten geen energie meer kan putten uit suiker, schakelt het over op uw vetvoorraad. En dat is juist de bedoeling van uw vasten of uw koolhydraatarm dieet: minder kilo’s maar ook riekende ketonen zijn het gevolg.

Mogelijke oorzaak slechte adem bij vasten nr 2: eiwitten

‘We gaan morgen de vijfde week in met het Dr. Frank Dieet. Nu hebben we last van één ding, vooral mijn man: hij heeft zo’n ontzettende slechte adem!’ Bij eiwitrijke diëten, populair onder lijners en sporters, is halitose een bekend neveneffect. Hierbij spelen naast de eerder genoemde ketonen ook mondbacteriën een rol. Die breken in de mond achtergebleven eiwitresten af, met name achterop de tong, waarbij een rotte-eierengeur ontstaat.

Mogelijke oorzaak slechte adem bij vasten nr 3: droge mond

Citaat uit het dagboek van een vaster: ‘Honger had ik vanmorgen niet maar wel een droge mond. Ik moet ervoor zorgen dat ik voldoende drink door de dag heen anders krijg ik een droge keel.’ Speeksel is ongunstig voor de stankproducerende bacteriën in uw mond: het is te zuur en te zuurstofrijk; het bevat anti-bacteriële stofjes; het helpt voedselresten wegspoelen. Kortom: speeksel is belangrijk bij het verhelpen van slechte adem. Als u lijnt, loopt het speeksel u minder dan normaal in de mond. U ziet, proeft, ruikt minder voedsel, en die zintuigelijke waarnemingen zijn nu juist de trigger voor speekselproductie. Minder speeksel betekent dat de stankproducerende bacteriën in uw mond méér de kans krijgen om hun gang te gaan.

Tips om slechte adem te verhelpen bij lijnen

Op basis van de hierboven genoemde oorzaken voor slechte adem:

  • drink regelmatig water (ieder uur een glas) en begin daarmee direct na het opstaan. Dit helpt eiwitresten en bacteriën uit uw mond weg te spoelen;
  • kauwen en eten van zure producten stimuleert de speekselproductie (bron);
  • zorg voor een goede mondhygiëne na iedere maaltijd. Tandenborstel, tandenstoker, rager, flosdraad, tongschraper helpen u (eiwit-)resten verwijderen opdat er geen voedingsbodem voor stankproducerende bacteriën is. Zie ook deze info;
  • tandarts Laugeman heeft een speciaal mondspoelmiddel ontwikkeld dat helpt geurveroorzakende bacteriën en hun voedingsbodem aan te pakken en dat bovendien de speekselklieren activeert.