Kindertandarts

Speciale tandarts voor kinderen

speciale tandarts voor kinderen

Voor kinderen kan het spannend zijn om naar de tandarts te gaan. Zeker als eerdere ervaringen tegenvielen of als er andere achterliggende zaken van invloed zijn. Om kinderen in alle gevallen een goede tandartsbehandeling te kunnen geven hebben we een kindertandarts in dienst.

Een gespecialiseerde tandarts voor kinderen is geschikt als:

  • je kind extreem bang is
  • je kind erg veel gaatjes heeft maar nog te jong is om uitgebreid behandeld te worden
  • je kind gedragsproblemen heeft
  • je kind een lichamelijke of verstandelijke beperking heeft
  • er sprake is van een chronische en/of acute medische problematiek

De kindertandarts heeft een speciale opleiding gevolgd en is gespecialiseerd op het gebied van kindertandheelkunde (pedodontologie). De mondgezondheid van baby’s, kinderen en adolescenten is haar expertisegebied. Daarnaast kan ze een goede inschatting maken van het gedrag van een kind.

Een gewone tandarts, medisch specialist of huisarts kan een doorverwijzing geven voor de kindertandarts. De kindertandarts neemt de behandeling dan tijdelijk over. Als je kind oud genoeg is of over de ergste angst heen is, kan het uiteindelijk weer naar een gewone tandarts.

Zo gaat de kindertandarts te werk

Ook al protesteert een kind, soms zullen we toch op verantwoorde wijze door moeten zetten. Op andere momenten moeten we juist wel terughoudend zijn. Door haar opleiding en ervaring weet de kindertandarts precies hoe ze bepaalde situaties aan moet pakken en hoe ze kinderen gerust kan stellen. Om elke situatie goed in te kunnen schatten hebben we zoveel mogelijk achtergrondinformatie nodig. Zoals:

  • Wat heeft een kind bij een vorige tandarts meegemaakt?
  • Wat heeft een kind eerder meegemaakt in een andere medische context? 
  • Hoe is het algemene gedrag van het kind?

Door alle omstandigheden goed in kaart te brengen, en afhankelijk van de conditie van het gebit natuurlijk, kunnen we een passend behandelplan opstellen. Dit behandelplan leggen we van tevoren duidelijk en op een begrijpelijke manier aan het kind uit. 

kindertandarts

De behandeling van de kindertandarts 

De behandeling wordt vervolgens stap voor stap uitgevoerd op het tempo dat goed is voor je kind, en er wordt altijd vastgehouden aan het afgesproken plan. Want geduld en vertrouwen tussen het kind en de kindertandarts zijn de belangrijkste basis. Tijdens een behandeling door de kindertandarts voeren we in principe dezelfde taken uit als bij een reguliere tandartsbehandeling. We nemen alleen extra tijd voor het wenproces zodat je kind kan wennen aan de tandarts en de omgeving van de tandartspraktijk, de behandelkamer en de instrumenten die we gebruiken. We beginnen bijvoorbeeld met eenvoudige dingen zoals foto’s maken, het gebit polijsten en/of een fluoridebehandeling. Tijdens de behandeling kan het helpen het kind af te leiden of zelf ergens tussen te laten kiezen wat we eerst gaan doen. Aan het einde van een behandeling vertellen we ook altijd alvast wat de plannen voor de volgende keer zijn.

Afspraak maken met onze tandarts voor kinderen? 

Neem gerust contact met ons op als je nog vragen hebt of voor een afspraak en eerste kennismaking met de kindertandarts.

Contact opnemen >