Implantaten
Een tand of kies kwijt? Loszittend kunstgebit? Een implantaat kan uitkomst biedenWat als u een tand of kies kwijt raakt?
Als u van de eerste schrik bekomen bent, zullen wij voor u de mogelijkheden in kaart brengen en deze met u bespreken. Misschien is de beste oplossing om de leeg gevallen plaats in uw gebit met rust te laten. Of we kunnen proberen de ontstane schade zo goed mogelijk te herstellen. Bijvoorbeeld met
- een kroon
- een brug
- een gebitsprothese.
Alles hangt natuurlijk af van uw wensen én van de mogelijkheden die uw gebit en kaak bieden. Belangrijk is dat u weer stralend lacht en goed kunt kauwen.
Een kroon, de meest natuurlijke oplossing
Een kroon is een kapje van porcelein en/of goud dat qua vorm en kleur zoveel mogelijk op uw eigen tanden of kiezen lijkt. Voor het plaatsen van een kroon is “houvast” nodig. Als het kan gebruiken wij daar het resterende stuk van uw tand of kies voor. Als dit er niet meer is, kunnen wij wellicht een “brug” maken. We omslijpen dan de twee tanden of kiezen links en rechts van het gat. Hierop plaatsen we kronen met daar tussenin een kroon. In vaktermen noemen we dit een “zwevende kroon” of dummy. Dit is dan een driedelige brug. Een brug kan ook uit meer dan drie delen bestaan.
Een implantaat biedt soms uitkomst
Een implantaat is een kunst-tandwortel, gemaakt van titanium. Hierop zetten we dan muurvast de kroon. Een gebitsimplantaat of kunstwortel kan de oplossing zijn:
- als er geen houvast meer is voor een kroon van een resterend stukje tand of kies;
- als u de tanden of kiezen naast het gat wilt sparen en niet wilt laten omslijpen voor een brug.
Als u meer dan één gebitselement naast elkaar mist, heeft u waarschijnlijk twee of meer implantaten nodig voor het bevestigen van een brug of prothese.
Loszittend kunstgebit
Hoe vaak komt het niet voor …. Een kunstgebit dat maar los blijft zitten. Klapperend en pijnlijk. Een loszittende gebitsprothese is vaak een ramp. In dat geval kunnen we het kunstgebit vastzetten met implantaten. De kosten hiervan worden door veel zorgverzekeraars vergoed. Raadpleeg hiervoor uw polis.
Kleine operatie voor het plaatsen van het implantaat
Om een implantaat te plaatsen moeten wij een kleine operatie uitvoeren:
- wij maken een sneetje in uw tandvlees (uiteraard onder plaatselijke verdoving);
- vervolgens boren wij een gaatje in uw kaakbot;
- in dit gaatje schroeven of tikken wij de kunstwortel;
- we hechten uw tandvlees weer dicht.
Natuurlijk krijgt u van ons een recept voor een pijnstiller mee naar huis. Het kan zijn dat u gedurende een a twee weken rekening moet houden met wat u eet, om de wond zoveel mogelijk te ontzien.
Het duurt drie tot zes maanden voor het implantaat stevig in uw kaakbot zit. Pas dan kunnen we het nieuwe gebitselement op de kunstwortel zetten. Hier vindt u meer informatie.
Niet voor iedereen
Helaas kan niet iedereen kiezen voor een gebitsreconstructie met behulp van implantaten.
Dat ligt bijvoorbeeld aan:
- de stevigheid van uw kaakbot;
- de hoeveelheid nog aanwezige zenuwen in uw kaakbot;
- een mogelijke allergie die u heeft voor titanium. Dat is het materiaal waarvan het implantaat is vervaardigd.
Daarom zullen wij altijd eerst onderzoeken of een behandeling met implantaten voor u geschikt is.
Inschrijven?
Neem gerust contact met ons op.
Afspraak maken?
Neem dan gerust contact op met ons.